Jídelníček a gramáž


Velikost porce je uváděna na osobu. Vyberte si, kým se cítíte.

|Předvařené fazole
surovinaOČ *větší jedlíkTyrpoznámka
Bramborová kaše100g115g150g
Cous-Cous100g115g 150g
Předvařená rýže100g115g150gv nasušeném stavu
Předvařená čočka100g115g150gv nasušeném stavu
je nutné nechat déle nasáknout v teplé vodě, množství nejasné, zatím zkoušeno pouze na polévku
Vlasové / čínské nudle100g115g150g
Soja20g25g30g
Sušené maso80g hovězí za syrova / os
Musli150g
Jáhlová kaše100g115g
Pohanka80g100g
Vločky80g100g
Krupicová kaše100g115g
Sušené ovoce25g
Sušené mléko30g

* Obyčejný člověk

Užitečné tipy

Sušení masa

Koupit hovězí maso, nějaký kousek, kde není příliš tuku.
Uvařit vcelku, možno osolit, ale není nutné. Doporučuji 80g za syrova na osobu a jídlo, ale může být i méně.
Vývar zamrazit.
Maso po vychladnutí nakrájet na co nejtenčí plátky.
Vložit do sušičky.

Sušení zeleniny

Vyzkoušeno, že lze nasušit: mrkev, petržel, celer, kedlubna, červená řepa.
Vše nakrájet na plátky kolečka za syrova a usušit.
Do budoucna je dobrý kandidát na sušení brokolice, květák.
Naopak špatně se suší rajčata (zapatlají sušičku), paprika (nic z ní nezbyde) a samozřejmě jakákoli vodnatá zelenina. Půl království tomu, kdo nasuší meloun vcelku a pak ho dokáže nechat nasáknout do původní podoby :)

Puťákové recepty

Boršč a bramborové placky

Boršč: necháme nasáknout sušené fazole, nějakou tu kořenovou zeleninu a řepu (možno přidat trochu sušeného mléka místo smetany). Povaříme a necháme pod pokličkou, musí tam být dostatek vody, fazole ještě nasáknou, v tuto chvíli jsou ještě tvrdé.
Mezitím zaděláme těsto na bramborové placky (lze koupit instantní). Smažíme a odkládáme na přikrytý ešus s borščem, aby se placky udržely v teple.
Než jsou všechny placky osmaženy, fazole stihnou nasáknout vodu a změknou.

Guláš s rýží

Dáme sušené maso do vody, zahřejeme k varu a necháme nasákávat. Poté zahřejeme k bodu varu i ešus s rýží a také necháme nasáknout.
Osmažíme cibulku, přidáme papriku a hned poté maso s vodou (mělo by se přidávat měkké, ale během vaření rýže snad změklo). Je vhodné udělat více omáčky, kterou lze zahustit brkaší, aby se rýže nejedla suchá. Guláš je v případě potřeby možné dochutit bujonem.

Maso je možné nahradit sojou, v takovém případě je ale vhodné hned do vody s ní přidat bujon.

Těstoviny s rajskou omáčkou

Dáme sušené maso do vody společně se sušenou zeleninou (kedluben se hodí), zahřejeme k varu a necháme nasákávat. Poté uvaříme těstoviny. Na závěr do ešusu s masem přidáme rajskou polévku a vytvoříme tak omáčku. Mělo by tam být o něco méně vody než je psané na návodu k polévce. Dvě polévky stačily na 5 lidí, tři by neurazily.

Palačinky

Pro 5 lidí: Cca 350-400g hladké mouky rozmícháme za sucha s přiměřeným množstvím sušeného mléka, přidáme 2 lžíce kukuřičného škrobu (to plácám od boku, sypte ho tam taky přiměřeně). Přidáme ještě špetku soli. Je to asi úplně zbytečné, ale všechny kuchařky do všeho cpou špetku soli, tak si aspoň budeme připadat profesionálně. Postupně přiléváme vodu a mícháme, dokud nevznikne palačinkové těsto. Smažíme ideálně na benzínovém plameni za příjemného počasí :D
Ve chvíli, kdy palačinku otočíme, přidáme lžíci Carly (taková ta čokoládová pomazánka, co jako jedna z mála nemá skleněný obal). Než se palačinka dosmaží z druhé strany, hezky změkne a můžeme ji tak rozmazat, než palačinku sundáme z pánve.



There are no comments on this page.