Jídelníček a gramáž
Velikost porce je uváděna na osobu. Vyberte si, kým se cítíte.
surovina | OČ * | větší jedlík | Tyr | poznámka |
---|---|---|---|---|
Bramborová kaše | 100g | 115g | 150g | |
Cous-Cous | 100g | 115g | 150g | |
Předvařená rýže | 100g | 115g | 150g | v nasušeném stavu |
Předvařená čočka | 100g | 115g | 150g | v nasušeném stavu |
je nutné nechat déle nasáknout v teplé vodě, množství nejasné, zatím zkoušeno pouze na polévku | ||||
Vlasové / čínské nudle | 100g | 115g | 150g | |
Soja | 20g | 25g | 30g | |
Sušené maso | 80g | hovězí za syrova / os | ||
Musli | 150g | |||
Jáhlová kaše | 100g | 115g | ||
Pohanka | 80g | 100g | ||
Vločky | 80g | 100g | ||
Krupicová kaše | 100g | 115g | ||
Sušené ovoce | 25g | |||
Sušené mléko | 30g |
* Obyčejný člověk
Užitečné tipy
Sušení masa
Koupit hovězí maso, nějaký kousek, kde není příliš tuku.Uvařit vcelku, možno osolit, ale není nutné. Doporučuji 80g za syrova na osobu a jídlo, ale může být i méně.
Vývar zamrazit.
Maso po vychladnutí nakrájet na co nejtenčí plátky.
Vložit do sušičky.
Sušení zeleniny
Vyzkoušeno, že lze nasušit: mrkev, petržel, celer, kedlubna, červená řepa.Vše nakrájet na plátky kolečka za syrova a usušit.
Do budoucna je dobrý kandidát na sušení brokolice, květák.
Naopak špatně se suší rajčata (zapatlají sušičku), paprika (nic z ní nezbyde) a samozřejmě jakákoli vodnatá zelenina. Půl království tomu, kdo nasuší meloun vcelku a pak ho dokáže nechat nasáknout do původní podoby :)
Puťákové recepty
Boršč a bramborové placky
Boršč: necháme nasáknout sušené fazole, nějakou tu kořenovou zeleninu a řepu (možno přidat trochu sušeného mléka místo smetany). Povaříme a necháme pod pokličkou, musí tam být dostatek vody, fazole ještě nasáknou, v tuto chvíli jsou ještě tvrdé.Mezitím zaděláme těsto na bramborové placky (lze koupit instantní). Smažíme a odkládáme na přikrytý ešus s borščem, aby se placky udržely v teple.
Než jsou všechny placky osmaženy, fazole stihnou nasáknout vodu a změknou.
Guláš s rýží
Dáme sušené maso do vody, zahřejeme k varu a necháme nasákávat. Poté zahřejeme k bodu varu i ešus s rýží a také necháme nasáknout.Osmažíme cibulku, přidáme papriku a hned poté maso s vodou (mělo by se přidávat měkké, ale během vaření rýže snad změklo). Je vhodné udělat více omáčky, kterou lze zahustit brkaší, aby se rýže nejedla suchá. Guláš je v případě potřeby možné dochutit bujonem.
Maso je možné nahradit sojou, v takovém případě je ale vhodné hned do vody s ní přidat bujon.
Těstoviny s rajskou omáčkou
Dáme sušené maso do vody společně se sušenou zeleninou (kedluben se hodí), zahřejeme k varu a necháme nasákávat. Poté uvaříme těstoviny. Na závěr do ešusu s masem přidáme rajskou polévku a vytvoříme tak omáčku. Mělo by tam být o něco méně vody než je psané na návodu k polévce. Dvě polévky stačily na 5 lidí, tři by neurazily.Palačinky
Pro 5 lidí: Cca 350-400g hladké mouky rozmícháme za sucha s přiměřeným množstvím sušeného mléka, přidáme 2 lžíce kukuřičného škrobu (to plácám od boku, sypte ho tam taky přiměřeně). Přidáme ještě špetku soli. Je to asi úplně zbytečné, ale všechny kuchařky do všeho cpou špetku soli, tak si aspoň budeme připadat profesionálně. Postupně přiléváme vodu a mícháme, dokud nevznikne palačinkové těsto. Smažíme ideálně na benzínovém plameni za příjemného počasí :DVe chvíli, kdy palačinku otočíme, přidáme lžíci Carly (taková ta čokoládová pomazánka, co jako jedna z mála nemá skleněný obal). Než se palačinka dosmaží z druhé strany, hezky změkne a můžeme ji tak rozmazat, než palačinku sundáme z pánve.